Magdalenas värld

Som en blänkande silvertråd
Tog ner mig på jorden 
Det snurrar fortfarande väldigt mycket i mitt huvud. Jag försöker varva ner och stänga av. Samtidigt läser jag och stimulerar hjärnan med andras ord och mina egna. Jag nystar ett nät av djupa samtal med nära, kära vänner, som aldrig vill ta slut. Mitt i väven klättrar en spindel. Jag har inget emot spindlar men denna är stor, svart och hårig och har samma ansiktsuttryck som spindeln i Bamse. Den säger "kom inte här och väv egna tankar och egna idéer", "om du fortsätter sådär kan du råka illa ut". I förrgår natt när jag försökte trappa ner på sömnmedicinen och inte kunde sova, kom jag självklart fram till en genial affärsidé. Jag låg vaken och rätt vad det var hade jag en sidoverksamhet för hösten färdigutvecklad i mitt huvud. Jag bollade idén med en väninna dagen efter men hon förstod precis vad det var frågan om och tog ner mig på jorden igen. Jag ska ta det lugnt nu, njuta av sommarn och semestern och bara vila, sa hon.
 
Inte läge just nu  
Så jag tog min halva tablett igår kväll igen och insåg att det inte är läge att trappa ner just nu, nu när de ljusa nätterna är som längst. Nedtrappningen får ske i augusti när kvällarna blir mörka och jag börjat jobba. Då kan jag träna efter jobbet och kanske till och med basta på gymmet. Jag orkade aldrig se klar matchen igår; Polen - Portugal. Det stod 1-1 när jag bestämde mig för att stänga av och i morse läste jag att Portugal vunnit på straffar. De kommer att vinna medalj trots att de inte vunnit en enda match på matchtid, för alla som vinner kvartsfinaler vinner tydligen medalj numera. Förr kunde bara ett lag få brons men numera är det två. Island spelar på söndag och det ska bli så spännande att se när de spelar. Vinner de mot Frankrike får de möta antingen Tyskland eller Italien i Semi. Det vore ju för lustigt om det blev Island - Wales i final. Inte vad folk har väntat sig. Fotbollen är oförutsägbar emellanåt.
 
Balkongliv  
Klockan är sju och jag har varit uppe med tuppen. Morgonbadarna har börjat trafikera vägen under mitt fönster iklädda sina badrockar. Jag bor vid en resort, känns det som. Själv går jag sällan ner förrän jag hunnit bli varm på balkongen och solen har ännu inte nått dit. Några strålar börjar försiktigt treva sig fram intill den ena gaveln och snart värmer dom hela balkongen. Jag måste komma ihåg att köpa jord idag och plantera om mina nya blommor. Det är härligt att hålla på och småpyssla i min lilla balkongträdgård.
 
Bröt upp
Igår träffade jag en kvinna som jag lärde känna när jag pluggade. Hon hörde av sig för ett tag sedan och sa att hon valt att Bryta upp. "Jag följde dina råd i din blogg Magdalena". Hon var missnöjd med livet som det var och ville ha en förändring. Hon hade ju såklart genomfört förändringen utan bloggen, men det är alltid roligt att höra när människor kopplar det de gör och tänker, till det jag skriver. Hennes man längtar till sitt hemland i Sydamerika. Även om Sverige är ett tryggt och bra land att leva i är det dyrt och svårt att leva i många gånger. Mörkret frestar på för många och det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop. Hon startade ett företag för något år sedan som går bra och som lika gärna kan drivas utomlands. Så nu har de sålt lägenheten och tar med sig den yngsta i en barnaskara - där resten är vuxna - och flyttar till Sydamerika.
 
Tyska bagerier  
Det var verkligen att bryta upp. Långt mer än min egen fantasi sträcker sig. Men jag minns att bloggen föddes i det att jag och en väninna talade om alla dom som faktiskt bryter upp på det sättet, säljer rubbet, seglar jorden runt eller köper hus i Bretagne. Andra väljer att arbeta med volontärarbete. Jag berättade - då för snart två år sen - för min väninna om ett tyskt par som just träffats. De läste svenska för min väninna i Tyskland och sålde så småning om rubb och stubb för att flytta till Orsa och öppna bageri. Jag följer dem på Facebook och bageriet har blivit en succé. När det gäller tyska bagerier och konditorier ligger vi i lä. Läs gärna mer här.
 
Bryta upp i liten eller stor skala
Man kan välja att bryta upp i liten skala också. Kanske vill man bara bryta upp mot gamla invanda mönster. Kanske vill man bryta upp mot kritikern inom sig, den där som säger att man inte är tillräckligt bra. Det kan vara nog så svårt, kanske svårare. Eller bryta upp mot familj och vänner som suger energi. Min väninna berättade om en kvinna igår, en kollega som sett så gammal och tråkig ut att man knappt lade märke till henne. Kanske ville hon inte ens bli älskad av sin kära man. Kanske ville hon inte bli upptäckt. Plötsligt en dag hade hon träffat en annan, hon blev sedd och älskad. Från den dagen var hon som förbytt. Hon blev så vacker så hon lyste och skimrade. Kanske vill vi bryta upp mot någon inom oss och ta fram en annan. Det är bland det läskigaste vi kan göra, men vår tid på jorden är här och nu. Rätt vad det är är det för sent. 
 
 
Bryt upp, bryt upp från den gamla du som följer gamla invanda mönster du vill komma i från, som inte vågar ta för sig och som inte vågar ta plats. Ta fram den nya personen inom dig, den som vill leva och vara fri.
 
 
 
Djupa samtal på Bara ute
 
 
 

Som en blänkande silvertråd

 
 
Jag väver av minnen en vacker väv
och motivet är nordens ljus.
Den svenska själen så ensam och sträv,
en sjö, en åker, skog ett hus.
Så väver jag in med varsam hand
några björkar i sommarens nåd.
Där skymmningen vilar vid insjöns strand,
som en blänkande silvertråd.
 

Där går en spelman från klockarebyn,
följer vägen till gården i Svenn.
Han lyssnar till lärkan som sjunger i skyn
och han saknar sin älskade vän.
Fiolen mot kinden och stråken i hand,
han spelar för kärleken nåd.
Och tonerna dansar vid insjöns strand,
som en blänkade silvertråd.
 

Så väver jag molnen vita som snö,
oskuldsvita som livet en gång.
Då sommaren doftade nyslaget hö
och vi hörde storlommens sång.
Min längtans väg kan jag följa ibland
när jag vandrar i drömmarnas nåd.
Den slingrar sig hemåt till insjöns strand,
som en blänkande silvertråd.
 
 
Lasse Berghagen