Magdalenas värld

Glad Midsommar!
Efter stormen kvitter 
Fåglarna kvittrar sitt "Efter-regnet-kvitter". Kanske är det ett "Efter-stormen-kvitter" för det har stormat i Europa i natt. Det är stilla ute och städat inne. Jag ägnade stora delar av gårkvällen åt att städa. Det var dock ett lugnt städande, inte ett maniskt. Jag lyckades bryta min hjärnaktivitet, mitt överhettade batteri. Efter att jag tagit en tablett la jag mig och sov under en filt på soffan på balkongen. Så skönt, som när jag växte upp och låg i hammocken hemma. Jag drog ner parasollet och boade in mig och var som en ny människa när jag vaknade. Jag cyklade upp till affären och handlade midsommarmaten och på kvällen streamade jag en fransk film. Hör och häpna så lyckades jag hålla mig från att googla och surfa samtidigt. Jag fokuserade på filmen, gick i från endast ett par gånger. Jag mår bra av att ha det städat hemma, det gör jag alltid. Det ger mig ro i själen. Jag har inte haft någon ork att hålla efter på sistone men nu är det midsommarfint.
 
Sommarmaten  
Det blir fint med midsommarfirande i dag. Jag har köpt hem massor av godsaker och så blir det film i kväll från samma streamingtjänst. Jag har fått tips av en kollega att streama från MUBI. Det var härligt att handla mat igår. Det var mycket folk i affären, men en sorts gemenskap som man sällan upplever när man handlar. Ingen irritation, bara glädje. Vagnarna stod och alla sprang omkring och plockade och för min del la jag i fel vagn och en hel del blev nog kvar i olika vagnar. Nu har sommarmaten kommit. Svenska grönsaker och svenska primörer. Det finns väl inget som är så gott som färska primörer, färsk lök, färskpotatis, gräslök och hemgjord tzatziki mitt i sommaren? Grillad halloumi och och fransk potatissallad gjord på färskpotatatis. Sommaren är verkligen underbar när det gäller att äta. Färsklöken från igår satt kvar i munnen länge och gav mig en god eftersmak. Melon till förrätt och Körsbär till efterrätt.
 
Storbrittanien har lämnat EU 
Idag blir det sill, som för de flesta andra traditionsbundna människor i det här landet. Även Tyskland importerar sill av oss. Och England. Undra hur det går med det nu, nu när de lämnar EU. Det är så ofattbart att de verkligen ska lämna EU-samarbetet, att "lämna-sidan" faktiskt vann. Jag har på en förlängd P1 sändning men detta inlägg ska inte handla om politik. Jag orkar inte tänka på det idag, då blir jag bara ledsen. Ledsen för att främlingfientliga, högerextrema och nationalistiska krafter segrar. Hundratusen svenska medborgare bor i England idag. Detta kommer självklart att påverka även dem. Alla i sändningen frågar sig hur David Cameron kunde spela ett sådant högt spel, hur han kunde välja att lösa en intern konflikt inom partiet med en folkomröstning. "En politisk jordbävning" säger utrikeskorrespondent Staffan Sonning och citerar en annan journalist.
 
Stängt av
Jag har nu stängt av radion och tagit fram svenska flaggan. För den tänker jag inte ge bort till alla högerextrema personer. Den är allas vår flagga, vi som bor i det här landet och vill känna oss som svenskar. Flaggan ska vi vara stolta över och den vill jag ha framme på midsommarafton. Jag orkar inte höra mer nu, måste ha tyst omkring mig och jag tänker inte låta läget i Storbrittanien bekomma mig mer just nu, för idag mår jag bra och idag känner jag mig mer till freds än på mycket länge. Jag njuter av min fina lägenhet, av alla djur jag har omkring mig, trevliga grannar, mitt fantastiska extra uterum som jag njuter att gå barfota på. Jag är frisk och jag badar varje dag. Igår när jag cyklade upp och handlade i Axelsbergs centrum och vinglade hem med två fulla cykelkorgar, ett lass på pakethållaren och en tung ryggsäck, tänkte jag på förra sommaren när jag knappt klarade att gå dit. Jag fick vila flera gånger på vägen och var slut i flera timmar när jag kom hem. Det är ofattbart hur sjuk jag var och hur man kan ta hälsan för given.
 
Min soltid 
Därför har jag för första gången i mitt liv blivit noggrann med solskyddsfaktor (Spf). Jag har alltid Spf när jag är utomlands och har alltid använt Spf de första solningarna på våren, men tyvärr slarvar jag ofta sen. Tror jag tillhör den generationen, som inte tror att det är så viktigt. Men nu har jag förändrats och använder Spf så fort jag solar på balkongen. För jag vill inte ha cancer. Jag vill inte bli allvarligt sjuk igen. Jag har laddat ner en app från strålskyddsinstitutet där man kan se hur mycket man kan vara i solen beroende på vilken hudtyp man har. Det är lätt att tro att man är skonad och har garantier för att man har lätt att bli brun, men så är det ju inte. Appen heter MIN SOLTID. Kanske ska man inte gå och oroa sig för en massa saker, utan bara strunta i allt och leva på, men det finns ju faktiskt sätt att undvika att man återigen hamnar på dödsbädden. Jag har mycket jag vill göra innan jag är färdig här på jorden.
 
Bucket list 
Det är det där med Bucket List. Jag pratar mycket om det med mina vänner och barn. Vad vill man egentligen ha gjort innan det är för sent. Jag har en vän som just nu är uppe i midnattssolens land med sin svärfar och 25 andra släktingar och uppfyller en dröm som stått på svärfaderns bucketlist. Han fyller 70 och vill samla alla sina nära och kära för att dela sina minnen från barndomen, gå sina barndomsstigar och visa sina bästa platser. Min vän hoppas givetvis på bra väder så att hon och hennes familj kan få en chans att uppleva midnattssolen. Kanske står det också på min bucketlist.
 
Hurtigrutten och mer funk 
Jag vill åka Hurtigrutten någon gång i livet. Det har jag pratat om i tio, femton år nu. Det är viktigare än att resa till andra sidan jordklotet. Gärna med örnsafari inräknad. Jag tror faktiskt en resa till midnattssolen ska in på listan också, och fler turer till skärgårn. Jag skulle gärna äga hus innan jag dör eller en lägenhet vid Medelhavet, men det blir nog inte möjligt. Och så vill jag dansa mera, ute på klubbar och dansställen. Inte på kurs. Och det ska vara R n' B, hip hop och funk och inte en massa salsa, bugg och tango som passar för min ålder. För ska man ändå inte leva på den här jorden i tid och evighet är det lika bra att göra det man älskar och då kan jag lika gärna göra bort mig fullständig och dansa till den musik jag älskar och alltid har älskat.
 
Exotiska Sverige 
Jag skulle gärna ta mig till Karibien en gång till. USA är jag klar med och Sydamerika, Asien och Australien är för långt bort. Kanske Afrika. Kanske vill jag till Afrika någon gång. Annars är jag ganska nöjd med allt jag har sett, alla platser jag varit på och jag kommer inte ligga på min dödsbädd och kvida "varför kom jag aldrig till Phuket?" Nej, det är så många som reser till Asien och delar med sig av sina vackra upplevelser till mig, det räcker för mig. Så mycket finns att uppleva på hemmaplan. Vi har så mycket vackert och spännande omkring oss. Att komma ner till södra Sverige och promenera i bokskogarna är minst lika spännande som att gå vid  Mexikos djungel. Det är kul att ha sett en svart panter med ungar på nära håll och blivit stucken av en skorpion men vi har så mycket här som vi blir hemmablinda för.
 
Uppräck ditt land 
När jag reste runt på Irland tänkte jag hela tiden på mitt eget hemland. Connemara var vackert, men Jämtland var ju vackrare tänkte jag tyst för mig själv. Irlands västkust var ju vacker och mäktig men Gotland och Fårö var ju ännu vackrare och mäktigare. Dublin var ju speciellt med kullersten och allt vatten, men självklart inte lika vackert som Stockholm. Sverige består av så mycket vacker natur och det finns så mycket att se. Jag har varit  i stora delar av Sverige och älskar att resa inom landet, besöka vänner på olika platser eller hyra stuga eller bo på pensionat för att uppleva Sverige på sommaren. Ett år var jag på målarkurs på Öland, i fjol var jag i Halland. I år ska jag till Skåne och Gotland, självklart till skärgårn och i början av hösten blir det Medelpad. Jag har mina rötter i Haparanda skärgård och kanske blir det även en sväng dit någon sommar, men inte den här sommaren. Jag hinner inte hur mycket som helst. På sommaren vill jag också hinna vara hemma.
 
 
Bryt upp, bryt upp och se dig om i ditt eget land. Det finns så mycket vackert att uppleva och det måste inte vara sol jämt. Man kan lägga in en fake-sol på semesterbilderna, sen minns man inget annat.
 
 
 
 Nu börjar alla midsommarrfirare lämna Hägerstenshamnen
Njut av lite vacker midsommarmusik
Min soltid från Strålskyddsinstitutet