Magdalenas värld

Jag är arg och jag vill dela med mig av min ilska
Domen 
Jag har varit så upprörd att jag inte kunnat skriva när det gäller domen som kom i fredags angående de män som var åtalade för våldtäkt på färjan Silja Galaxy, och blev friade! "Man kan fråga sig hur tingsrätten kom fram till att en berusad ung tjej ensam i en hytt med fyra främmande män inte hade orsak att vara rädd", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i Expressen. Enligt Elisabeth Massi Fritz visar den samlade utredningen inte att målsägande var "så berusad att hon behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet" eller att hon var "rädd eller hade orsak att vara rädd och därför av den anledningen behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet". Hon befann sig inte i en särskild utsatt situation, menade man.
 
Tingsrättens slutsats 
"Man kan fråga sig hur tingsrätten kom fram till slutsatsen att en berusad ung tjej ensam i en hytt med fyra främmande män inte hade orsak att vara rädd? En man har dessutom stått och vaktat utanför hyttdörren", skriver EMF. "En sådan situation är ju precis det tjejer blir tillsagda att undvika eftersom de då anses löpa stor risk att bli utsatta för sexualbrott. Att tingsrätten avfärdar omständigheterna i hytten som grund för rädsla hos målsägande är anmärkningsvärt och stötande. Ingen hindrade henne från att lämna hytten, så varför gjorde hon inte det? Hon stannade kvar i hytten, alltså måste sexet ha varit frivilligt, och inte utnyttjande av en rädd och berusad ung kvinna i numerärt underläge. Ett resonemang där man helt skuldbelägger offret. Ett resonemang som direkt visar på en okunskap om hur ett offer kan reagera". Expressen.se
 
Vådtäktsdom 
Man kan ju tycka att vem som helst skulle bli upprörd över en sådan här dom och jag gissar att flertalet blir det. Man eller kvinna, ung eller gammal begriper nog att det är fel på rättssystemet när fyra män som förgriper sig sexuellt på en kvinna, kommer undan helt och hållet. De flesta av oss skulle vara mycket upprörda om de fick ett milda straff, nu blev de friade. Och en ung kvinna som inte kunde göra något över huvudtaget ska leva med detta resten av livet. För det gör man, och det kommer hon att göra. För jag tror det är så för många utsatta kvinnor som det var för mig när jag var utsatt av två män. Man går in i ett dissociativt tillstånd och blir traumatiserad från första stund. Man kan inte tänka strategiskt, rationellt och klart, man kan inte fly utan fly eftersom man blir paralyserad, så man flyr in i sig själv.
 
Att uppleva hot 
Alla vuxna människor kan känna sig hotade av andra människor i olika situationer, på stan eller på andra platser. Av ungdomar eller andra vuxna som går bakom oss eller låter, skriker och säger saker som känns hotfulla. Vi blir rädda att vi ska bli överfallna och allt annat som vi inte kan sätta ord på, ingen är skonad. Att utsättas för hot är inget som behöver vara reellt, det behöver inte innebära att en person håller i ett vapen. Det är en subjektiv känsla. Jag kan känna en hotfull stämning och det är jag säker på att alla gör ibland. Ändå är det tydligen svårt att förstå detta när man befinner sig i en maktposition.
 
Man går inte till attack 
När man känner sig hotad går man inte till attack. Man sätter sig heller inte ner för att resonera förnuftigt med sin fiende. Om fyra främmande män har trängt in, innanför min comfort zone, där jag ska bo och sova, där jag bestämt mig för att vara trygg, då är jag utsatt. Hur ska det kunna vara så förbannat svårt att begripa det? I samma stund man inser att här har jag inte en chans, kopplas de psykologiska försvaren på och vi blir medgörliga. Det kanske inte har hänt alla men det har hänt mig vid flera tillfällen i livet. Vi vet att om vi stretar emot kan det innebära livsfara. Alla kanske inte reagerar så men det har att göra med vem jag som är utsatt är och vad jag har för erfarenheter. Så var det till och med vid Norrmalmstorgsdramat. Stockholmssyndromet extisterar inte och alla sociologer som hävdar det kan slänga sig i väggen eftersom offren berättat att de inte alls sympatiserade med förövarna, de var livrädda och hade inget val. Exakt vad förväntar sig vårt rättssystem att en kvinna ska göra i den situationen? Exakt vad?
 
Riksdagen stiftar lagar 
När ska detta vända? När ska samhället uppmana kvinnor till att vara ute och leva det liv de vill? När ska samhället ge sitt stöd till unga kvinnor och visa att de står på kvinnans sida? När ska samhället sätta igång och läxa upp de män som tror att de har rätt till kvinnans kropp ostraffat? När ska samhället straffa dem? När ska vi kunna leva i Sverige på lika villkor, om systemet ser ut såhär? När ska sexism på allvar motarbetas i skolan, bland de yngre barnen och bland ungdomar? Hela samhället behöver arbeta med dessa frågor men det är våra lagar som ligger till grund för allt och vem är det som stiftar våra lagar? I nuläget är det 113 socialdemokrater, 84 moderater, 48 sverigedemokrater, 25 miljöpartister, 22 centerpartister, 21 vänsterpartister, 19 liberaler och 16 kristdemokrater som stiftar våra lagar och beslutar om kvinnor ska vara allmännt villebråd för män som kan hota, trakassera och våldta kvinnor utan bestraffning. Ungefär som på Medeltiden.
 
Jag är så arg så jag kan inte skriva mer. Jag ska titta på fotboll och "skölja hjärnan" som mamma säger.
 
Bryt upp, bryt upp mot sexuella trakasserier och våldsbrott en gång för alla! Bli politiker och sätt igång och förändra samhället.
 
 
 Man ska kunna röra sig precis var som helst som kvinna.
Är vi själva trygga kanske vi har döttrar och systrar. Vi behöver alla vara med och förändra samhället.