Magdalenas värld

Whatever the fuck they want
Hur är det egentligen 
Hur är det egentligen med oss feminister? Får vi se ut hur som helst? Hur ska vi bete oss? Vad får vi tycka och hur ska bilden gå ihop? Får vi gilla smink? Får vi gilla kungahuset eller passar det inte ihop med vår politiska agenda? Får vi gilla att baka eller är det för könscementerande? Det är många, feminister eller icke-feminsiter som har bestämda åsikter om hur de här olika pusselbitarna ska passa i hop. Vi kategoriserar folk, sätter etiketter på grupper och sen ska man stämma in på dess epitet och helst aldrig bryta från det. Men är det inte just det vi vill komma i från? Att den där bilden som vi har av folk kan få överaska? Och bilden som folk har av oss faktiskt inte alltid stämmer?
 
Vad får man och vad får man inte? 
Det är visserligen en trygghet att tillhöra en grupp. Det skapar ordning i kaoset. Vi vill prata som gruppen, ha liknande åsikter som gruppen, inte sticka ut utan gärna bli bekräftade i vår tillhörighet och i att vara lika politiskt korrekta eller inkorrekta som dem vi identifierar oss med. Men så finns det de som bryter mot det här, som inte får våra pusselbitar att passa. Någon har rört i hop alla bitar och skapar sig ett eget pussel, med ett helt nytt motiv, en ny agenda. Dessa personer blir ofta lite av idoler för mig. Jag älskar människor som överaskar. Och jag kan bli förbannat trött på att vår politiska korrekthet emellanåt, även om jag nog själv hör till dem som gärna vill ha "rätt åsikter" och inte vågar sticka ut alltför mycket.
 
Idol och förebild 
En av dessa idoler är Elisabeth Massi Fritz. Hon har varit en förebild i många år, sedan hon började synas i tv och offentligt försvara brottsoffer i hedersrelaterade brott. Hon arbetade bland annat med mordet på Pela och sedan dess har hennes verksamhet utvecklats och hon har nu en stor advokatbyrå bemannad med enbart kompetenta kvinnor som arbetar framför allt med hedersrellaterade brott, familjevåldsbrott och våldtäktsbrott. Det är de absolut viktigaste frågorna att hantera i samhället i dag anser jag. Utsatthet bland kvinnor är något vi måste få bukt med. Brister vi där kan vi inte bygga upp ett jämlikt samhälle. 
 
Rör till pusslet 
Nu var det inte det jag skulle skriva om utan just Elisabeth Massi Fritz. Hon är en av de tuffaste kvinnor jag vet. Hon är modig, kaxig och stenhård när det behövs. Hon är rak och orädd, drar sig inte för att hjälpa människor i nöd, med risk för sitt eget liv. "Våldtäktsmännens värsta mardröm" har blivit hennes smeknamn. Samtidigt bär hon designerklänningar, höga klackar, har vackra naglar och kör Harley Davisson. Jag älskar männsikor som gör det de vill och är den de vill utan att bry sig så mycket. Dessutom är det extra roligt med människor som inte gör vad som förväntas av dem. Om man som Elisabeth Massi Fritz arbetar mot mäns våld mot kvinnor och är feminist, kan det hända att många förväntar sig något annat.
 
Genier 
Genier heter en pod och en bok, skriven av Moa Gammel. Om Moa Gammels bok: "Geni är inget man föds till, det är något man blir. Men hittills har begreppet geni varit reserverat för män med provrör, män med labbrockar och män som skapar stor konst. Måste det vara så? Genier är en intervjuserie där skådespelaren Moa Gammel gläntar på dörren hos några av sina stora förebilder. Det är författare, skådespelare och politiker - personer som genom sitt mod och sitt intellekt visar på helt nya sätt att vara ett geni. Tillsammans skriver de en samtidshistoria om kreativitet, skapande och framsteg. De visar att glastaken kan krossas och oddsen kan trotsas. Och på ett eller annat vis drivs de alla av en gemensam dröm - den om att äga sitt eget liv. I boken intervjuas Märta Tikkanen, Suzanne Brøgger, Ann Petrén, Birgitta Stenberg, Farnaz Arbabi, Anna Odell, Lena Andersson, Aida Chehrehgosha, Suzanne Osten, Ann Heberlein, Pernilla August, Gudrun Schyman, Malou von Sivers och Anna Serner. Med ett nytt efterord av Ebba Witt-Brattström".
 
Att gå sin egen väg 
Jag kom just på att jag varit på väg att läsa den. För jag älskar kvinnor som går sin egen väg. Som är modiga och inte alltid så politiskt korrekta. Vem minns en person som är politiskt korrekt? Smarta, intelligenta kvinnor har jag många omkring mig, det behöver jag inte lyssna på en pod för, men modiga kvinnor kan man aldrig få för många att inspireras av. Hellre våga ta fram det som är unikt för just dig och tro på att just det är viktigt eller rätt. Eller kanske är det bara den roligaste vägen att gå? Och framför allt, om du är kvinna; sluta rätta dig efter vad alla gubbar säger och gör. Gå din egen väg eller finn din egen förebild. Blanda ihop alla pusselbitar. Man får gilla kungen och vara socialist på en och samma gång, och man måste inte vara socialist eller rösta på FI för att vara feminist. Och det där med hur vi ska vara eller se ut. Vi får ser ut som vi vill helt enkelt: Oavsett kön, ålder, religion eller politisk åsikt.
 
Jag tänker lägga in några härliga bilder från en länk jag fick av min kusin, som är bosatt i LA. "Vad ska kvinnor över 30 ha på sig? var frågan" Svar: "Whatever the fuck they want"
 
 
Bryt upp, bryt upp mot ett samhälle som delar in människor i kategorier och fack. Tillåt dig att vara den du är.
 
 
24. Whatever the fuck they want.
 
23. Whatever the fuck they want.
 
22. Whatever the fuck they want
 
21. Whatever the fuck they want
 
20. Whatever the fuck they want
 
19. Whatever the fuck they want
 
18. Whatever the fuck they want
 
17. Whatever the fuck they want
 
16. Whatever the fuck they want
 
 
15.. Whatever the fuck they want
 
14. Whatever the fuck they want
14
 
13. Whatever the fuck they want
 
12. Whatever the fuck they want
 
11. Whatever the fuck they want
 
10. Whatever the fuck they want
 
9. Whatever the fuck they want
 
8. Whatever the fuck they want
 
7. Whatever the fuck they want
 
6. Whatever the fuck they want
 
5. Whatever the fuck they want
 
4. Whatever the fuck they want
 
3. Whatever the fuck they want
 
2. Whatever the fuck they want
 
1. Whatever the fuck they want
 
#1 - Sofi

Tack för ett fantastiskt inlägg! Så inspirerande och peppande! Ha en fin helg! Kram Sofi

Svar: Vad glad jag blir Sofi. Har inte direkt fått någon feed back så jag tänkte att nu svamlar jag väl ut i det blå igen. Kolla gärna inslaget om Burlesk på SVT Play, det visades på SVT2 nu ikväll (fredag). Det tycker jag var riktigt inspirerande. Ha det gott! <3 P.S. Följ gärna min blogg på Facebook https://www.facebook.com/magdalena.berger eller Twitter @magdisberger
http://www.svtplay.se/video/8979468/burleskligan/burleskligan-1
Magdalena Berger