Magdalenas värld

Make You Feel my Love
Dylan-tumult 
Det är Dylan-feber just nu eller kanske snarare Dylan-tumult. I radio och tv hyllas han och i de sociala medierna hörs och syns mest de ilskna och besvikna rösterna. En vän var och såg honom i Las Vegas häromdagen och la upp ett klipp på facebook. Jag kunde känna att jag var där och fick uppleva en gigant. Min vän spelade Bob Dylan när vi var i tidiga tonåren och är idag den som bidragit till att Bob Dylan även är en del av mitt liv och min historia. För annars har Bob Dylan aldrig varit någon idol för mig, jag dyrkade David Bowie. Jag behövde någon som tog tag i mig och det gjorde inte Dylan som den lågmälda artist och sångare han var. Bowie skrek ut sina budskap med en vacker, känslosam och melodisk röst och hans surrealistiska texter tilltalade mig.
 
Nobelpriset 
Det betyder inte att jag anser att Bob Dylan inte skulle förtjäna nobelpriset för det tycker jag verkligen att han gör och jag är glad att han får det medan han lever för han är inte purung. Den effekt han har på sina lyssnare och fans värden över och har haft sedan han debuterade går inte att ifrågasätta. Jag gillar att akademin är modern och tänker nytt. Eftersom jag själv alltid varit en melodi- och rytmmänniska och inte så mycket textperson har hans texter aldrig påverkat mig på djupet. Inte förrän Adele kom förstod jag hans storhet. När hon sjöng Make You Feel my Love blev jag religiös en stund och började tro att Gud fanns där intill mig. För den är stark och mycket känslosam. Och Adele framför den på ett sätt som ger mig gåshud och kalla kårar. 
 
Blowin in the wind  
Om en text kan nå så djupt måste det vara något särskilt med den. Den får mig att vilja läsa mer, lyssna mer men Bob Dylans röst bjuder inte in till det, inte för mig. Den tilltalar inte mig personligen. Därför lyssnar jag nu på Bob Dylan covers på Spotify. De är fantastiska hans låtar. På min pappas begravning spelade vi en av pappas idoler, Eric Bibb, när han sjunger Bob Dylans Blowin in the wind. Du måste höra Eric Bibbs version som är hur bra som helst. Låten är ett mästerverk. Det är klart att man måste få uttrycka sitt tyckande gällande nobelpriset och gillar man inte Bob Dylan kanske man inte tycker att han ska ha nobelpriset. Jag är inte stormförtjust i honom men tycker inte det är någon tvekan om att han förtjänar ett av världens största och mest prestigefyllda pris efter vad han skapat med sina ord.
 
Bryt upp, bryt upp från gamla vanor och traditioner och tänk nytt.
 
 
Image by Shemp65 (License)
 
Image by badosa (License)
 
Image by badosa (License)
 
 
Här är låten som alltid fått mig att rysa, ända sedan den dag den släpptes 1978: "Changing of the Guards"

 
 
 
 
 
Make You Feel My Love


When the rain is blowing in your face,
And the whole world is on your case,
I could offer you a warm embrace
To make you feel my love.

When the evening shadows and the stars appear,
And there is no one there to dry your tears,
I could hold you for a million years
To make you feel my love.

I know you haven't made your mind up yet,
But I will never do you wrong.
I've known it from the moment that we met,
No doubt in my mind where you belong.

I'd go hungry; I'd go black and blue,
I'd go crawling down the avenue.
No, there's nothing that I wouldn't do
To make you feel my love.

The storms are raging on the rolling sea
And on the highway of regret.
The winds of change are blowing wild and free,
You ain't seen nothing like me yet.

I could make you happy, make your dreams come true.
Nothing that I wouldn't do.
Go to the ends of the Earth for you,
To make you feel my love
To make you feel my love
 
Bob Dylan