Magdalenas värld

Dags att ta emot hösten med öppna armar
Glimt av sommar 
Solen skiner och jag sitter ute på en vacker och skön terrass hos min vän i Sundsvall. En gräsklippare hörs någonstans och en bit bort även motorvägen. Ändå är det rofyllt och stilla och jag lutar mig mot en vägg med höstsolen värmande i ansiktet. För nu är det september och även om det fortfarande är lite av sommarkänsla med grönt gräs och blomster, känner man att höstvindarna börjar smyga sig på. Särskilt när solen går i moln. Vi hade tänkt att äta ute igår men riktigt så varmt var det inte. Men nu sitter jag som sagt ute och njuter och har tagit fram min blogg för första gången på flera veckor. Min väninna har åkt ner på stan och ska hålla öppet i sin butik ett par timmar och eftersom jag inte skrivit på väldigt länge tänkte jag passa på att posta ett inlägg.
 
Trött på att vara sjuk  
Det har inte funnits energi till skrivande. All kraft har gått åt till att jobba. Det är idag exakt sex veckor jag drabbades av en luftvägsinfektion med astma och svampinfektion i hals och på stämband och jag är långt ifrån bra. Bättre men långt ifrån bra. Jag får hostanfall som gör att jag fortfarande tappar andan bitvis och asmtan kräver energi från mig som gör att jag är mycket slut när arbetsdagen är slut. Jag orkar inte med mycket mer än att åka hem och slänga mig på schäslongen, titta på en serie för att sen gå och lägga mig tidigt så att jag orkar med ytterligare en arbetsdag. För detta skulle bli långvarigt, det förstod jag tidigt, då är det bara att uthärda. Ingen idé att vara hemma.
 
Har kommit i gång med fysisk träning   
Förra veckan kunde jag börja träna försiktigt. Mycket försiktigt. Astmaläkaren tillåter mig inte att bli anfådd så det blir mest promenader men med PT:n har jag börjat göra lite styrketräning, övningar som inte frestar på och ökar pulsen. Det känns bra att återigen få lite träningsvärk och känna att ben och lår åter får sin spänst och styrka. Jag orkar gå i trappor även om jag inte gör det, för att undvika hostanfall. Det påverkar mig psykiskt också. Jag blir glad och känner att jag är på banan. Att vara sjuk länge - särskilt i astma då andningen påverkas - gör mig annars så nedstämd. Jag blir extra sårbar, irritabel, har inte mycket motståndskraft och får helt enkelt lov att gränsa min tillvaro ganska kraftigt. Det är tufft när så mycket energi ska gå till andningen.

Skjuter upp  
Sedan i somras har jag haft planer. Jag har velat träffa vänner som jag inte träffat på länge. Jag har planerat in aktiviteter; bio, museibesök och konserter, men allt måste ställas in på obestämd tid. Rösten håller inte och istället för en måltid på en uteservering får det bli en höstpromenad i skogen eller någon park inne i stan längre fram. Nej, prio just nu är att orka jobba och på helgerna har jag vilat. Igår gick vi och la oss vid elva och jag somnade på stört.
 
Renovering på gång  
Snickaren som hjälpt mig i så mycket var hemma hos mig igår och tog sig an mitt badrum medan jag satt på bussen. Han har rivit ut en bänk och ett skåp för att göra plats åt tvättmaskin och torktumlare som jag ska inhandla nästa helg. För nu ska jag tänka på mig själv. Jag har städfirma som städar, Mathem som kommer med maten jag beställer och tvätten ska tvättas hemma på enklast möjliga sätt. Helgerna ska ägnas åt vila och socialt umgänge. Den tiden är förbi då hela helger gick åt till städ, tvätt och handling. Ska jag orka jobba heltid måste jag inrätta mitt liv därefter. Jag arbetar inte riktigt heltid men nära på. Sovrummet som han också ska renovera får vänta till oktober. Han ska passa på när jag reser bort. Tapeterna ligger på en hylla och väntar. Men vad gör det? Mina sömnproblem har redan löst sig tack vare lite ommöblering och Feng Shui (se inlägg vet inte vad Kandinsky gör med nattsömnen)
 
Höstrutiner    
Nästa helg kommer höstrutinerna igång. Då ska jag hämta mitt barnbarn och vi kommer igång med våra "varannan helg tillsammans". Jag ser fram emot att jag ibland ska ha orka ha honom lite längre än till lunch och kanske gå på museum. Han är stor nu och det var så roligt när vi var på Moderna museet för några veckor sedan. Man kan spela spel och samtala men det roligaste av allt är nog fortfarande att gå till parken och klättra så det måste vi självklart göra. Jag har längtat men det har också varit skönt för mig att åka bort två helger. Det har varit vila att lämna stan och lägenheten och komma ifrån, byta miljö och göra något helt annat. På så vis har jag också förlängt sommaren. Men från och med nästa helg tar jag emot hösten med öppna armar. Jag ser fram emot det.
 
 
 
 Bryt upp, bryt upp från sommaren och se hösten för den gränslöst vackra och rofyllda årstid det är!
 
 
 
Väddö förra helgen
 
 
Sundsvall idag