Magdalenas värld

I morgon kan det vara för sent
Innehållsrikt  
För en tid sedan var jag på en minnesstund. Det var en solig eftermiddag och vi var många som deltog i ceremonin. Som vid andra, liknande tillfällen är det mycket märkligt när huvudpersonen själv inte är där och kan delta. Släktingar och vänner var där och vi lyssnade till musik och vackra ord om den som betytt så mycket för oss. Jag har inte haft kontakt med honom på flera år men när han levde var han en person som betydde mycket för min familj. Han fick förhoppningsvis leva ett innehållsrikt liv men inte vad jag skulle kalla långt. Annars är det där med långt liv verkligen subjektivt.
 
Kvalitet   
Är det inte så att det är innehållsrikt som är det viktigaste? Att vi gör det vi själva vill av våra liv och som betyder något. Om någon lever åttio eller kanske nittio år har ingen större betydelse om vi ständigt går och förnekar oss själva, våra behov och önskningar och aldrig tar fram vår längtan eller bejakar vår livsglöd. Jag har mött många gamla i mitt jobb. Många av dem har inte haft någon livslust. Många blir bittra tidigt i livet och ilska och agg går ut över andra. Andra får som i det här fallet knappt upptäcka vad livet har att ge förrän det är dags att ta avsked. Trettio år var han med oss. Det är mycket orättvist.
 
Ett mirakel 
Det hela är sorgligt och mycket tragiskt. Men som min mycket unge son sa till mig för många, många år sen när vi promenerade iväg till en begravning, bara han och jag: "Varför skulle inte döden vara ett mirakel, när livet är det". Och vem kan förneka att livet är ett mirakel? Vem skulle kunna säga något annat? Att vi lever bland människor vi älskar på en jord fylld av djur och natur. Där himlen lyser blå och molnen svävar ovan marken. Mycket kan förklaras med vetenskap men är inte allt detta ändå mirakulöst? Dessa ord har hjälpt och tröstat mig de senaste tjugo åren. Varför skulle inte döden vara ett mirakel när livet är det? Så självklart. Självklart är döden också ett mirakel. Självklart är inte döden tyst och stum och ingenting. Min pappa sitter i sin segelbåt där uppe bland molnen, jag ser honom varje dag och han har det bra.
 
Naiv gudstro  
De må vara en mycket naiv gudstro, men den hjälper mig och den tröstar. Circle of life hette temat i Lejonkungen. Av jord är du kommen - jord ska du åter varda. Jag funderar inte så mycket på vad jag tror men att själar lever kvar i någon form måste jag tro. Det är för mig lika verkligt som att musik lever, att konst lever, att vattnet i Mälaren lever och att molnen svävar ovanför mitt huvud. Men att ett hjärta inte orkar slå i all evighet, det får vi acceptera. Det är svårt men det hör till livets villkor. Det måste finnas ett slut, livet har ett slut. Det är sorgligt, mycket sorgligt men sant.
 
 
Bryt upp, bryt upp! Singing' don't worry 'bout a thing, cause every little thing gonna be alright.