Magdalenas värld

Viktiga tankar föds
Det är lördag eftermiddag och regnet smattrar på mitt balkonggolv. Jag hann vattna blommorna så de var ordentligt genomvattnade innan, gödslade och skötte om dem och nu kommer regnet och kan tränga ner i jorden ordentligt. Jag har väldigt lite blommor i år. Har fått hålla igen lite av flera skäl, inte slösa så mycket åt alla håll. Det kostar på att gå i terapi och träna på gym och jag har levt lite över mina tillgångar på sistone. Men nu blir det andra tider och jag måste bli noggrannare med prioriteringar. Jag har pelargoner och en gräslöksplanta och ska köpa lite fler kryddor och några fler blommor att plantera men det blir inte de mängder jag haft de senaste åren. Inte heller sådde jag i år. Jag har inte haft varken tid eller ork för sådd.
 
Det har nu gått två veckor av min semester och jag har tre veckor kvar. Jag valde att ta ut alla veckor jag hade eftersom jag inte kommer att vara kvar på mitt nuvarande jobb. I augusti börjar jag på nytt jobb och sen tar det sin tid att tjäna ihop nya dagar så det är lika bra att ta ut alla dagar jag kan. I vanliga fall brukar det ta en vecka för mig att varva ner efter att jag slutat jobba, förra året låg jag i princip på balkongen i en vecka, helt slut. I år valde jag att åka iväg direkt. Jag åkte till Mallorca 10 dagar direkt och det visade sig vara ett bra beslut. Dels för att det fick mig att koppla bort jobb och allt som varit och gå ner i varv och dels för att det inte var det bästa tänkbara vädret hemma i Sverige.
 
Denna gång valde jag att åka till en annan del av Palma. Jag trivs med att åka till just Palma. Men inte exakt samma ställe. Jag är inte mycket för att orientera mig på nya flygplatser, nya ställen, då vill jag helst åka charter. Palma känner jag till vid det här laget, jag hittar och kan lätt ta taxi från flygplatsen. Men jag blev också lite mätt denna gång vilket var bra och insåg att jag nog vill till ett annat ställe nästa gång. Det var nyttigt att åka sommartid. Egentligen vill jag vara i Sverige på somrarna, uppleva skärgårn och min egen hamn, Skåne eller Gotland, men nu fick det bli en trip utomlands eftersom jag liksom många andra ville vara garderad sol och värme.
 
Det är bra att komma iväg och få miljöombyte, att få distans till det liv man lever hemma men också få möjlighet att reflektera över sig själv, sina val och sitt liv. I mitt fall handlade mitt reflekterande under denna resa mycket om det uppbrott jag just gjort. Jag har varit tre år på samma arbetsplats och hade nog tänkt vara kvar längre men så under våren föddes tanken och började gro. Jag beslutade mig för att vara kvar men det visade sig att jag hade kommit för långt i min process och tackade ja när jag väl blev erbjuden ett annat jobb. Ibland finns det skäl för det. Ett nytt spännande kapitel påbörjas i mitt liv. Ibland frågar jag mig själv om det verkligen är bra för mig att jobba så mycket som jag gör. Men att jobba deltid brukar i längden få de konsekvenser att man gör ett heltidsjobb med en deltidslön så det får bli heltid tills vidare. Dock kommer jag ha mer ledighet på mitt nya jobb vilket jag inser är värt mer än pengar. Nio veckor om året, sån lyx.
 
Det var skönare att komma hem än jag hade väntat mig. När det gått en vecka där nere ville jag inte åka men efter tio dagar var jag mätt och såg fram emot att komma hem och tvätta, njuta av balkongen och äta egengjorda sallader. Jag har handlat massor av mat och frukt och ätit det jag längtat efter. Där nere blev det ganska enahanda mat. Det blir lätt det som vegetarian även om jag äter tonfisk och räkor men det finns inte många ställen som säljer fräscha sallader, i alla fall inte där jag var.
 
Jag har läst och tittat på serier på kvällarna och en och annan kväll var jag nere i hotellbaren och tog del av underhållning, egentligen bara en kväll. Det är inte helt bekvämt att sitta i baren bland alla par och familjer som medelålders singelkvinna på ett all invlussive hotell i Spanien men heller inte obekvämt. Det är kanske en av anledningarna till att jag åker just dit. Det är dock betydligt mer bekvämt att gå till spanska restauranger utanför hotellet som ensam kvinna. Då blir man ordentligt servad, uppassad och vänligt bemött. Själv hade jag inte köpt all inclussive men det verkade som många stannade på hotellområdet dygnet runt. Lite passivt kändes det som, som om man inte orkar ta sig nånstans men det är svårt att veta vilka intentioner människor har med sina resor. Många ryssar och tyskar, många par och en del barnfamiljer.
 
Hotellet hade en härlig pool som jag simmade tusen meter i varje dag. Det blev en skön rutin på förmiddagarna. Vid lunch gick jag ner de 200 trappstegen till det lilla samhället, förortssamhället, Cala Major. Huvudgatan var ganska trafikerad eftersom det var en genomfartsgata. Bussar mellan Palma och Magaluf passerade regelbundet men jag tog aldrig någon av dem men gjorde ett par andra utfykter i väg från Cala Major. Efter att jag ätit lunch på ett lokalt café - alltid samma ställe - gick jag ner till havet och la mig på en handduk. Det blev mycket bad eftersom det ofta var runt 28 grader i skuggan. Jag gillar när havet svalkar men här var det nästan för varmt, men självklart skönt och härligt att bada i.
 
Här hemma i hamnen är vattnet iskallt. Jag har badat både igår och idag, har bestämt mig för att fösöka bada varje dag, oavsett väder. I morse var det sol och jag var uppvärmd, då är det helt okej att simma ut en bit men jag och en tjej på bryggan kom fram till att det nog inte var mer än max 18. Min granne kom över och fikade och vi åt apelsinklyftor i solskenet på balkongen. Som alltid kom vi in på långa filosofiska resonemang om livet. Jag älskar mina livgivande konversationer med mina vänner. De påminner mig om att jag inte vill flytta för långt bort från dem. Jag har det bra där jag är och det räcker att komma iväg någon vecka ibland. Jag måste lära mig att spara mer bara så att jag har råd.
 
Nu kommer jag vara hemma en vecka innan nästa resmål som innebär att jag håller mig inom Sveriges gränser. Denna vecka ska jag passa på att träffa vänner, gå ut på stan och uppleva Stockholm och kanske åka ut en tur i skärdgården. Jag ska träffa vänner jag inte alltid hinner träffa under vinterhalvåret och vänner som inte bor i stan men som är här under sin semester. Igår tog jag ut min cykel som tyvärr gick sönder ganska direkt så den är inlämnad till verkstad nu, det blev en tur till Söder och gymmet i alla fall. Jag har aldrig varit så sen med att börja cykla, allt har blivit fördröjt denna vår. Jag har varit så slut och inte orkat det jag vanligtvis orkar. Men nu har jag återfått kraft och energi och ska se till att behålla den så länge jag bara kan.
 
 
Bryt upp, bryt upp! Om du inte har råd eller möjlighet att resa någonstans se ändå till att få miljöombyte och distans till din vardag. Viktiga tankar föds när du lämnar din vardagsmiljö och får perspektiv på tillvaron.
 
 
 
Hemma igen
 
Hotelpoolen
 
Cafét där jag åt lunch varje dag
 
En indisk restaurang jag åt på ett par gånger
 
Cala Major stranden 
 
Port d'Andratx
 
 Cala Nova stranden
 
Katedralen i Palma. Fantastiskt att få se insidan för en gångs skull.