Magdalenas värld

Om du fick leva om ditt liv

I mitt jobb har jag det stora privilegiet att gå in i helt olika världar. Eftersom jag arbetar som en typ av coach medföljer observationer, att gå in i ett rum och lyssna, se och ta in allt som sägs och görs. Det är alltid lika spännande. Här om dagen hamnade jag mitt i ett samtal kring julbord och vad som ska finnas på det svenska julbordet. Senare hamnade jag i en lektion i smak och fick prova viner tillsammans med tilltugg som påverkade syran och sötman på vinet vi drack. En annan dag var jag i köket och fick lära mig hur man lägger upp fisk och hur man lagar till en förrätt, i förrgår deltog jag i en historialektion om romartiden och idag har jag lärt mig allt om ledarskap. Då jag varit på många gymnasieskolor de senaste åren växlar även ämnena, profilerna och inriktningarna.

Det där med historielektionen var lite underligt faktiskt. På morgonen satt jag på bussen och precis som de flesta andra resenärer tog jag upp min telefon. Det första jag tittar på är instagram. Jag älskar att se bilder och foton, se vad mina vänner fotat men också vad alla andra jag följer lägger upp. Jag har själv ett brytupp.brytupp konto och lägger ofta upp foton och bilder. Den här morgonen hade min son lagt upp ett foto på honom själv där han stod framför Coloseum i morgonsolen, ungefär i samma stund som jag var på väg till jobbet. Jag blev så förvånad för det är inte riktigt likt honom att bara åka i väg sådär utan att säga något innan. Det blev ganska overkligt att se honom på bilden en dag efter att jag träffat honom.

På historielektionen berättade läraren om romarriket. Om Coloseum, om kejsarna och alla byggnader de lät uppföra under romartiden. Jag började tänka på serien Rom eller Rome som orginaltiiteln är och som jag såg för några år sedan. Den handlade om tiden fram till Roms första kejsare, när Rom var republik och Julius Caesar regerade tillsammans med de andra konsulerna. En helt fantastisk serie med de bästa av USA och Storbrittanien. Brittiska skådespelare och amerikanska effekter. Tyvärr var den för dyr och påkostad att de inte hade råd att göra fler än två säsonger, men verkligen värd att se. När jag lämnade jobbet var jag uppfylld av romartiden och började tänka på all dramatik som jag upplevt i serien och som historieläraren pratade om. Det fruktansvärda slaveriet som gjorde det möjligt för rika romare att leva på det sätt de gjorde i lyx och överflöd.

På kvällen när jag kom hem slog jag på tv:n och bestämde mig för att titta på Vetenskapens värld vilket jag inte gjort på länge. Jag tänkte att det kanske skulle handla om nobelpriset men så visade det sig att det skulle handla om romartiden. Man fick följa med arkiologer till kusten, i närheten av en aktiv vulkan där det tidigare legat en stad under Kejsar Neros regeringstid som numera var begravd under vatten. Delar av staden fanns kvar ovan jord. Ruiner stod i sluttningar vid vattnet, avancerad arkitektur skapade av ingenjörer för 2000 år sedan. Forskarna har kunnat lokalisera var olika personer hade sina stora slottsliknande privatbostäder med stora trädgårdar i staden Baiae. Bassänger, badhus och till och med fiskodlingar för att få färsk fisk.

Baiae var en tillflyktsort för Roms rika och mäktiga, en plats där de kunde vara fria från sociala begränsningar. Men så kom stora vulkanutbrott och en stor del av badorten sjönk i havet och glömdes bort. Nu har man lyckats pussla ihop delar under vattnet och kunnat konstruera en modell över hur staden kan ha sett ut. Det var ett oerhört fascinerande program och jag sögs åter in i historien och ville ha mer och mer och mer. Om jag hade fått leva om mitt liv hade jag kanske valt att läsa historia. Nu känns det att det är för sent men jag älskar att läsa historiska skildringar och googla på sådant jag vill veta mer om. Jag läser och lär och vill bara lära mer.

Det blev en så underlig dag där allting knöts ihop. Sonen vid Coloseum på morgonen, historielektionen och tv-programmet på kvällen. Jag vill tillbaka till Rom. Det är länge sen jag var där. Jag vill se Coloseum, Forum Romanum och jag blev sugen att åka till Baiae. Dessutom undrar jag om jag inte ska se om serien om Rom. Den är blodig och brutal och på många sätt ansträngande att tränga in i för man fattar ju tycke för både slavar och tyranner, fotsoldater och excentriska diktatorer. Men den får en att färdas i tiden och glömma sin vardag och det är ganska skönt att få göra ibland när man jobbar mycket och mörkret börjar ta över kvällarna.

 

Bryt upp, bryt upp! Vad skulle du göra om du fick leva om ditt liv?

 
 
 
Foto: @elvireadele
 
Foto: @skytg24hd