Magdalenas värld

Valborg
Valborg 
Valborg eller Valborgsmässoafton, det är frågan? Hur som helst är det dagen D idag idag. En dag som passerar obemärkt förbi för vissa och som är efterlängtad av andra. För många barnfamiljer är den viktig. Man går till en eld, barnen får vara uppe länge och leka med sina kompisar och andra barn. Man kanske grillar korv eller bara står och lyssnar på vacker körsång. För andra är det den stora debutdagen. Många ungdomar har sin alkoholdebut idag. Jag hörde just att snittåldern numera är 13 år. Förr var nog Valborgsmässoafton en kärlekens dag. Man gick till elden tillsammans med någon man just lärt känna och kanske fanns det hopp om en fortsättning.
 
Eldar 
Jag har inte mycket till Valborgstradition eller ens Valborgsmässominnen. Jag minns att jag och mamma och pappa var till en eld när jag var 8-10 år. Jag fick grilla korv. Annars kändes det ganska ovant att gå iväg tillsammans med mamma och pappa. Det hände så sällan. Mamma gjorde nog oftast fest hemma sånna dagar, med god mat och efterrätt. Varken hon eller pappa var så mycket för det där med offentliga fester. När jag själv fick barn gick vi till en eld uppe i Tanto, högst uppe bland kolonilotterna. Det var roligt och barnen träffade alla sina kompisar. Det var en riktig folkfest och jag gillade det verkligen och såg fram emot det. Men efter ett par år ville inte kolonisterna att det skulle vara någon eld där uppe, det blev så mycket förstörelse så den flyttades ner till vattnet. Vi gick till elden i Årstavikens ett eller ett par år, sen fick det vara färdigfirat för min del.
 
Kylan 
Jag tycker att jag alltid velat till en eld men inte kommit dit. Antingen har det varit för kallt eller så har den varit för långt bort. Det främsta skälet är nog kylan. Jag har så svårt att accptera att jag behöver vinterkläder när det nästan är maj men jag gillar inte att frysa. I år är det nog ganska varmt men det blåste när vi lämnade jobbet vid tre. Vi var några som kände för en promenad i vårsolen. Kanske en glass eller en kaffe på en uteservering. Men kylan och blåsten gjorde att vi tappade lusten så vi gick raka vägen till tunnelbanan. Jag funderade på om jag själv skulle åka till Hornstull och strosa runt men det blev inte det heller. I stället åkte jag hem till mig och köpte en glass.
 
Andningspaus
Men jag var så trött när jag kom hem att jag bestämde mig för att sova. Jag la mig ner och somnade och sov i tre och en halv timme. Tre och en halv timme! Ibland är jag såå trött. Jag inser ju inte riktigt att jag kan vara så trött, jag bara kör på liksom. Men tillvaron har ett ganska högt tempo och när jag får tillfälle till en andningspaus slår det liksom över. Nu ligger jag framför tv:n och tittar på en Unicefgala. Jenny Strömstedt, Ewa Röse och Peter Magnusson samlar in pengar till Unicef och uppmanar människor att bli en världsfadder. Jag är inte världsfadder men borde kanske bli. För 100 kr i månaden kan man hjälpa en hel del del barn säger de.
 
Bryt upp
Valborg är en dag som är komplicerad för vissa. Man kanske vill fira men upplever att man inte har någon att fira med. Eller så känner man att man måste fira på ett visst sätt som man inte har lust med. Förväntningar kanske finns på dig, som du inte orkar med. Eller så kanske du har egna förväntningar som inte går att uppfylla - tror du. Bryt upp, bryt upp och skaffa dig dina egna traditioner. Se till att skapa något bra för dig själv som inte nödvändigtvis stämmer med varken dina eller andras förväntningar. Eller så struntar i alltihop. Valborg är trots allt en helt vanlig dag.
 
 
 
Jag kom iväg till tandläkaren idag. Tre tillfällen och 5300 kr. Inte kul, men det är bara att acceptera.