Magdalenas värld

Packa ryggsäcken full med minnen att bära med dig i vinter
Blåste till  
En hagelskur var på väg och jag tänkte att nu kommer pelargonerna bli illa tilltygade, men lika snabbt som den dök upp försvann den. Kanske duggar det stilla ute, det ser ut så på sjön men hörs inget inne. Jag satt ute nyss trots att jag egentligen inte mår särskilt bra av att sitta i solen men jag var inne i mörkret igår och behövde ta vara på några solstrålar idag tyckte jag. Jag mår inget vidare. Jag har åkt på någon virusinfektion - en virusinfektions som inte är mycket för världen för någon annan - som för mig innebär svåra följder med andninssvårigheter och jobbig astmatisk hosta. Ibland fastnar den torra luften i halsen och jag får en hostattack och hostar tills jag får kväljningar. Det är otäckt och ansträngande.
 
En kur som gör mig speedad 
Jag påbörjade en kortisonkur i går men märker inte riktigt att den hjälper. Det enda jag märker är att kortisonet gör mig speedad. Jag har aldrig så städat som när jag tar kortisontabletter. Jag plockar och plockar och har svårt att sitta still, men nu tvingar jag mig att ta det lugnt en stund och bloggen blev ett bra sätt att bromsa. Annars är det inte så farligt att stå och gå och röra på sig när man har astma. Man ska vila och ta det lugnt och inte jobba, rusa runt på aktiviteter men att ligga i sängen gör det bara värre. Så jag passar på att sy och laga, tvätta och plocka in i skåp. Jag beställde hem mat igår som kom idag. Jag är inge vidare pigg på att laga nån mat, inte äta heller för den delen men nu har jag i alla fall lite att välja på och behöver inte svälta.
 
Kom hem från Gotland   
I förrgår kväll kom jag hem från Gotland. Jag har tillbringat fyra dagar på västra Gotland, på ett pensionat intill havet. Inte världens lyxigaste men anledningen till att jag återkommer dit är att det ligger precis vid havet och att jag tycker de är vänliga och serviceinriktade. Stranden fylls snabbt de dagar det är fint väder och liknar mest en sardinburk framåt två men när man bor på pensionatet kan man utnyttja tidiga morgnar och sena eftermiddagar. Mitt på dagen går jag gärna upp och sätter mig i skuggan en stund, äter och läser. Men nu hade jag sällskap två av dagarna och då blev det att vi var nere på stranden även mitt på dagen. Den första dagen gjorde min dotter mig sällskap och den andra en väninna.
 
Nextory 
Jag tog alvedon och undvek blöta baddräkter, såg till att inte bli avkyld men det är klart, sol, värme och bad är väl en av de bästa ingredienserna för att virus ska föröka sig och frodas. Så nu får jag skylla mig själv. Men man åker ju inte till Gotland för att ligga inne på ett mörkt rum. Detta gjorde jag dock emellanåt eftersom jag kommit in i en läsperiod. Jag plöjer bok efter bok och har hittat en ny app som har massor av titalar som passar mig. Nextory heter den. Den lockar med betydligt många fler titlar än Storytel som jag hade tidigare.
 
Drömmer  
På Gotland var det fantastiskt fint väder och 22 grader i vattnet. Jag satt åter där och drömde om ett hus eller en lägenhet snarare, vid Medelhavet. Att åka till och njuta av året om. På vintern, inlindad i lite kläder, men ändå vågor och ljus. Självklart har jag inte de pengarna och skulle jag lyckas få ihop till en liten lägenhet någonstans så skulle läget inte gynna täta resor och göra att jag skulle få försaka så mycket annat. Men drömma kan man ju alltid. Men är det inte så att man ska vara nöjd med det man har? Det är så lätt att mycket vill ha mer. Men är det något jag drömmer om så är det en lägenhet i Palma. Nu ska jag och väninnan som kom till Gotland i alla fall åka till Palma i höst har vi bestämt. För att få just ljus, sol och bad, läsa böcker och koppla av. Jag har ju insett att även om det kostar, är det en del i att jag håller mig så frisk.
 
Avbröt och tappade bort mig  
Nu avbröt jag mitt skrivande för att börja titta på lägenheter vid Medelhavet. Sen blev jag avbruten i det av något, plötsligt stod jag och lagade mat och sen var det något annat. Så där blir jag av kortisonet. Jag glömmer vad jag håller på med, bara irrar runt. Jag hade ju tänkt sitta och ta det lugnt. Kanske till och med läsa i min bok. Solen har kommit tillbaka men den lyser inte längre på min balkong. Jag har köpt jordgubbar och hallon som jag fått hem till dörren. Det var nog en vecka sedan jag åt färska bär så det ska bli gott. Jag var hemma hos mamma innan jag åkte till Gotland och hon har färska hallon i sin trädgård.
 
Slut på resandet för denna gång 
Nu blir det inga fler resor den här sommaren och det känns ganska skönt. Jag ska vara hemma och pyssla i min lägenhet. Jag har verkligen satsat på den i år. Jag har aldrig riktigt gjort det tidigare, tog ju bara porslin, möbler, lakan och annat som var i min förra. Ja, det blev en ny säng och så köpte jag soffa och schäslong på IKEA, billigaste tänkbara. Men de har dugt bra. Nu ska jag få tapetserat i sovrummet, jag har köpt ny inredning och möblerat om. Det är redan mycket finare och ännu finare kommer det att bli när det är klart. Jag har också köpt ny servis. När jag köpte min förra var det akut så jag köpte en för en billig penning på Haléns. Nu har jag hittat en som jag verkligen gillar och har beställt både tallrikar, assietter, djupa tallrikar, skålar och kaffemuggar. jag hittade skålarna på Louisiana i Danmark och föll så för dem så nu har jag köpt hela servisen och de väntar på mig på postutlämningsstället. 
 
Hostan har lättat   
Hostan har lättat. Jag duschade varmt, det brukar verka slemlösande och det gjorde det även denna gång. Annars är det tungt att andas och jag orkar inte riktigt gå upprätt. Axlarna skjuts fram och jag orkar inte resa mig. Mycket energi går åt till andningen. När jag skulle ta en taxi till doktorn i går visade det sig att taxichauffören hällt på sig halva after shave flaskan. Jag kunde inte stiga in i bilen. Trots att jag hade en tid att passa fick han ringa efter en annan bil åt mig. Som jag trodde får de inte använda parfym, man ska inte behöva säga till men tydligen förstår inte alla chaufförer vikten av att vissa behöver ha doftfritt när de ska åka taxi. Jag klarar av parfymer i vanliga fall, det är bara när jag är akut sjuk som jag inte kan inandas parfymdränkt luft. Och vem står egentligen ut med att vara kring personer som har hällt på sig litervis med After Shave?
 
Vila 
Nu blir det kaffe och bär. Ingen vidare kombination, men det får duga. Jag är sugen på nybakt kaka men för trött för att baka. Kortisonet invaggar mig i tron att jag är pigg, kanske måste jag vila lite. Sitta och vila. I boken jag läser nu nämns Karin Boye ett antal gånger. Älskade Karin Boye som har skrivit världens vackraste dikt och vars liv slutade så sorgligt.
 
 
Bryt upp, bryt upp! Även om semestern börjar ta slut är det lite viktigt att fortsätta klämma ur allt du kan av sommaren. Sen kommer hela den långa vintern och du behöver ha fyllt på förråden. Av minnen, sol och bad. Hoppa i och bada även om du inte brukar det. Det är en sån skillnad att ta med sig en massa bad in i vinterryggsäcken till skillnad mot att inte göra det. Har du bad och sol, fina minnen och avkopplande aktiviteter, upplevelser och möten med människor som inte kräver ansträngning, så kommer ryggsäcken i vinter vara betydligt lättare än om du gör det du egentligen inte gillar och är på en plats som slukar energi istället för genererar energi.
 
 
 
Bilder från Gotland och Tofta strandpensionat
 
 
Filmtips
Igår såg jag en fantastisk film på tv. En familjefilm som kan ses med lite äldre barn. Jag har sett den förut och slogs denna gång av hur oerhört viktig berättelsen är. Själv tycker jag det är ont om sånna filmer, som intresserar både barn och vuxna och samtidigt är välgjorda och och inte drar sig för att lyfta fram viktiga frågor i livet. Så till er som vill se en bra film som passar alla åldrar (kanske inte de minsta) kan jag verkligen rekommendera Ella Lemhagens tolkning av denna spännande och vackra saga av Carina Dahl: KRONJUVELERNA.